Επείγουσα Έκκληση προς της Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΙΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1920

Προς την
Αξιότιμη Κυρία Νίκη Κεραμέως
Υπουργό
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2022

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Η πρόσφατη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση (παιδική πορνεία και πορνογραφία) 12χρονου κοριτσιού έρχεται να προστεθεί σε σειρά παρόμοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων που φθάνουν στη δημοσιότητα, συχνά με συνέπεια τη δευτερογενή θυματοποίηση των ανήλικων θυμάτων.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα εγκλήματα που διαπερνούν «τα τείχη της σιωπής και της συγκάλυψης» και γίνονται γνωστά αντιπροσωπεύουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από πολυετή θυματοποίηση, η αποκάλυψη έρχεται ως αποτέλεσμα της απόφασης του ίδιου του θύματος, μην αντέχοντας πλέον να υπομένει την κατάσταση, να μιλήσει μαζεύοντας με ανείπωτο κουράγιο ‘τα κομμάτια του’… ή σε άλλες περιπτώσεις η αποκάλυψη είναι αποτέλεσμα ενός τυχαίου ευρήματος στο ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού. Η τραγικές αυτές υποθέσεις προξενούν ανεξίτηλα τραύματα και συχνά αποτελούν τον προθάλαμο για περαιτέρω βία και εκμετάλλευση στην ενήλικη ζωή. Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ) απευθύνει επείγουσα έκκληση προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου από την παρούσα σχολική χρονιά χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλα τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, να ενημερωθούν και να θωρακισθούν απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης εντός και εκτός του οικογενειακού και οικείου περιβάλλοντος. Υπάρχει επιστημονική εξειδίκευση και πλούσιο υλικό για το σκοπό αυτό, υπάρχουν έμπειρα επιστημονικά στελέχη και υλικό προσαρμοσμένο κατάλληλα στην ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης. Ενδεικτικά, σας αναφέρω οπτικοακουστικό υλικό στο οποίο είχα την τιμή να συμβάλω στο παρελθόν, ως μέλος διεπιστημονικής ομάδας, στο πλαίσιο Εκστρατείας Πρόληψης του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Το υλικό αυτό παραμένει επίκαιρο και είναι στη διάθεσή σας.
Είναι επείγουσα ανάγκη τα παιδιά στη χώρα μας, ήδη από την προσχολική ηλικία, να γνωρίζουν ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την αθωότητα, την άγνοια και την ευαλωτότητα της ηλικίας τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ασελγεί στο σώμα τους και να τα κακοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι ανάγκη τα παιδιά να είναι ευαισθητοποιημένα και να μάθουν στο σχολείο – μόνον αυτό έχει τη δυνατότητα της πρωτογενούς πρόληψης με παράλληλη σε πρώτο στάδιο διαθέσιμη ψυχολογική υποστήριξη όπου και όποτε χρειαστεί – πού μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, πού μπορούν να απευθυνθούν και με ασφάλεια να εμπιστευθούν αυτό που τους συμβαίνει, το «μυστικό» που με απειλές εξαναγκάζονται να κουβαλούν, είτε πρόκειται για ενοχλητικό άγγιγμα, θωπείες, βιασμό, ξύλο, κακοποίηση, εκφοβισμό αλλά και οτιδήποτε μπορεί να πληγώνει το σώμα και την ψυχή τους.

Κυρία Υπουργέ, η επιστημονική γνώση, η εξειδίκευση, η εμπειρία, οι μέθοδοι και τα εργαλεία υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται επειγόντως είναι η πολιτική βούληση.

Στο πλαίσιο της ανησυχητικής αύξησης της βίας στις διαφορετικές της μορφές, των κρουσμάτων βίας στα σχολεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας σε βάρος των γυναικών, της δραματικής αύξησης των γυναικοκτονιών, της καθημερινής προβολής βίας και νοσηρών στερεοτύπων στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, η συμβολή του σχολείου και του καθοριστικού του ρόλου σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή κοινωνία είναι απολύτως αναγκαία, πολύτιμη και αναντικατάστατη. Ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη ελπίδα.

 

Με ιδιαίτερη τιμή
Η Πρόεδρος
Ειρήνη Φερετη

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με υγεία, αισιοδοξία, δράση και ελπίδα για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, ασφαλή, δίκαιο και ειρηνικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο