«Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ»

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχει καθιερώσει από το 1997 την απονομή του «Βραβείου Γυναικείας Προσφοράς» που το απονέμει κάθε χρόνο την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» (8 Μαρτίου) σε σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες με μεγάλη προσφορά σε τομείς όπως: της παιδείας, της ανακούφισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, της προστασίας παιδιών, του πολιτισμού, της καταπολέμησης των ναρκωτικών, της υπεράσπισης των μεταναστών, της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων και της εθνικής κληρονομιάς και πολλών άλλων.

Το 1997 η τότε Πρόεδρος του Σ.Δ.Γ. καθηγήτρια κ. Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου είχε την ιδέα ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), μια επέτειος με αγωνιστικό χαρακτήρα, θα έπρεπε να τιμάται με την ανάδειξη, προβολή και επιβράβευση της σεμνής και αθόρυβης, αλλά ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς της γυναίκας. Έτσι θεσπίστηκε το «Βραβείο Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς» που από το 2004 φέρει το όνομα της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου σε ένδειξη τιμής στην Ελληνίδα που τόσο αγωνίστηκε και τόσα πέτυχε για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της Ελληνίδας και που βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας, η δε ονομασία του Βραβείου με το όνομά της αποτελεί ελάχιστη ευγνωμοσύνη και ανταπόδοση για τα όσα έχει προσφέρει.

Με το βραβείο αυτό, ο Σύνδεσμος τιμά γυναικείες προσωπικότητες που με τις πρωτοβουλίες και το έργο τους ωφέλησαν την κοινωνία με μια προσφορά ανιδιοτελή σε διάφορους τομείς, όπως στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, τη Δικαιοσύνη,  ή με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο όπως ο Οδηγισμός, η Ερυθροσταυρίτισσα του Πολέμου του ’40, η Μικρασιάτισσα γυναίκα, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς.

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΓΥΝΑΙΚΈΣ / ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ.