ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ

Ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με αγώνες και μακρόχρονη δράση για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, εκφράζει τη μεγάλη του απογοήτευση και ανησυχία για όσα συμβαίνουν εσπευσμένα σχετικά με τον ορισμό του βιασμού κα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ΠΚ.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό και απορίας άξιο το γεγονός ότι αγνοείται παντελώς η ουσία της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης – ‘Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης’, την οποία η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε μόλις τον Απρίλιο του 2018!

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΒΙΑΣΜΟ

Οποιοσδήποτε άλλος ορισμός πέραν αυτού που βασίζεται στο στοιχείο της συναίνεσης, αποτελεί επικίνδυνη οπισθοδρόμηση από τα ήδη ισχύοντα, δεν εναρμονίζεται με τις νεότερες επεμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί σε ευρωπαϊκούς κώδικες, αγνοεί τις διεθνείς συμβάσεις, διέπεται από παρωχημένες κοινωνικές αντιλήψεις, προσβάλλει και περιφρονεί στο μέγιστο βαθμό και με τον χειρότερο τρόπο τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό των βιασμών καταγγέλλεται γιατί οι γυναίκες φοβούνται και δεν πιστεύουν ότι το σύστημα δικαιοσύνης μπορεί να τις προστατεύσει. Ο δρόμος από την καταγγελία στην εκδίκαση και την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα βιασμού είναι γεμάτος εμπόδια.

Είναι εγκληματικό η πολιτεία να προσθέτει και άλλα…..

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος